De vakman vs. de hemelwaterafvoer

De hemelwaterafvoer; wat een gedoe. Of althans, dat kán het zijn, en is het dan ook geworden voor veel mensen, waardoor veel klusjesmannen elk jaar ontelbare uren besteden aan het schoonmaken en opnieuw schoonmaken van dakgoten. Hoe voorkom je, als klusjesman en vakman, nu dat je over een week of twee weer terug bent voor precies hetzelfde klusje, en dat mensen echt waar voor hun geld krijgen? Is dat een kwestie van een nieuwe dakgoot kopen, zo’n goot van polyester?

Hemelwater

Het is altijd goed om even terug te keren naar de basis. De dakgoot. De hemelwaterafvoer. Waarom zit ‘ie er? Die zit er, natuurlijk, om ervoor te zorgen dat het natuurwater en het regenwater uit de lucht niet op het dak blijft liggen (mede daardoor zijn dakpannen ook op die hoek gekanteld) én zodat alles niet zomaar van het huis afdruppelt. De goot zit er om het water op te vangen en het naar de regenpijp te leiden, zodat het óf weer terug de grond in kan stromen, óf naar een regenwateropvang kan lopen en hergebruikt kan worden (dat is iets wat steeds meer mensen doen; regenwater wordt ook weleens gebruikt om het toilet door te trekken). De dakgoot is dus vrij essentieel als het op afvoer aankomt. Veel mensen denken er pas aan als hij verstopt zit, maar hoe voorkom je dus dat dit een gewoonte wordt? 

Hoge kwaliteit

Zoals met de meeste dingen is hoge kwaliteit de oplossing. De meeste reguliere dakgoten, zeker die bij huurhuizen worden gemonteerd, zijn van een kunststof materiaal gemaakt dat niet van de hoogste kwaliteit is, en op ten duur gaat slijten. Dit veroorzaakt nog makkelijker ontstoppingen, waarbij het water over de rand sijpelt én de kwaliteit van de goot nog verder afneemt. Gelukkig zijn er vakmensen die hierover hebben nagedacht; zij raden eigenlijk allemaal een goot van polyester aan. Ontworpen om minder snel te slijten én minder te verstoppen, zodat je niet elke drie weken hetzelfde rondje hoeft te doen als klusjesman en mensen ook gewoon een goede dakgoot hebben. 

 

Goede hemelwaterafvoer komt dus niet uit de lucht vallen, maar met jouw hulp komt het in de buurt. Raad mensen dus vooral die goot van polyester aan als ze besluiten een nieuwe dakgoot kopen, en onderwijs ze ook over de verschillende risico’s van hun huidige dakgoot. Het is belangrijker dan je denkt… maar dát weet jij, vakman!